31 maj 2007

Svenska sjukan

Hur ofta blir man inte påmind om hur sjukt vårt omhändertagande om sjuka är här i Sverige. Häromdagen träffade jag på en gammal vän som varit inne en sväng i IT-branschen och gjort karriär för att krascha själv. Försäkringskassan ifrågasatte hennes oförmåga att arbeta för att ”hon var för välartikulerad för att vara sjuk”.

Själv råkade jag för två år sedan ut för att min dåvarande husläkare inte kunde ställa en diagnos på mig, för att hon sa att mina symptom var för diffusa. Att jag t.ex. i tre veckors tid inte vågat gå å lägga mig före 5 på morgonen för jag oroa mig för att ligga sömnlös och att jag sen vaknade 7 för att jag hade dåligt samvete för allt jag inte gjort, det var för diffust. Min dåvarande husläkare tyckte tydligen att jag skulle ha kompetens att ställa min egen diagnos. Den som sedan ställdes av en psykiatriker; akut depression och ångest.

Det blir lite moment 22, man är antingen för välartikulerad eller saknar förmåga att ställa en diagnos.

Min bästa väninna har nu råkat i kris, en längre tids depressionstillstånd och nu, som grädde på moset, ett besked om att hon har en tumör på hjärnan. Vi kallar den "den lille husockupanten". Att hennes mor dog när hon var 16 år i cancer, att hon passerar radiumhemmet där modern vårdades när hon ska på egna läkarbesök gör henne kanske inte fullt rationell när hon tar emot läkarens besked om att den lille husockupanten inte utgör någon fara för livet.

Försäkringskassan drog in hennes sjukpenning, även när hon gjorde försök att arbeta halvtid och arbetsplatsen ordnade andra arbetsuppgifter. Och det värsta av allt, hennes husläkare orkade inte ta kampen och förklara sig. Inte heller ville hon inse sin begränsning på området och skicka min väninna vidare till de inom sjukvården som har kompetensen.

Mitt i detta så hör jag från en rad olika landstingspolitiker att vi har något som heter ”överkonsumtion” av vård. Det är därför det är så viktigt att vi har avgifter, för annars skulle väntrummen befolkas av folk som skulle ”konsumera” alldeles för mycket vård.



Jag vill ifrågasätta den bilden när den är skapad utifrån att människor kommer till vårdcentralen och inte kan få hjälp. Dessutom skulle det innebära att alla sådana som jag, som har fri läkarvård via arbetsgivaren, skulle drälla på vårdcentralen titt som tätt. Men de som kommer dit med besvär de inte kan få hjälp med, de kanske inte ”överkonsumerar” vård. Jag tycker jag börjar få fog för att påstå att de ”felkonsumerar” och att de inte gör det med flit, utan för att den svenska vården är inkompetent på att ge rätt insatser. Husläkare som vägrar skicka vidare, husläkare som är svaga för försäkringskassans hetsjakt och sviker sin uppgift att se till patientens bästa.

Jag måste ställa mig frågan om vem som är läkarens huvudman idag, landstinget eller Försäkringskassan. Och om hur landstingen faktiskt ställer sig till att läkare ger efter för Försäkringskassan.

Nyligen såg jag en befriande dokumentär om en norsk klinik där man behandlade hypokondriker. Det var något alldeles särskilt att se en grupp som annars väldigt ofta betraktas som de som ska hållas borta från väntrummen i hetsjakten på ”överkonsumenter av vård”. Snacka om rätt behandling. Måste vara skönt att få sin hypokondri tagen på allvar.

Dessutom så fick jag själv bättre insikter om vad hypokondri är. Och jag förstod att jag inte alls är det. Insikten påminde mig om vad skillnaden mellan hypokondri och psykosomatiskt orsakade åkommor är. Jag tror allt för ofta att de fysiska besvär man får på grund av depressioner, ångest och andra psykiska tillstånd hopblandas med hypokondri och att man tänker sig att det är något man kan bli av med om man bara lär sig lite disciplin och skärper sig och går till jobbet. Ungefär som jag blev bemött av min gamla husläkare.

Det värsta av allt i denna svenska sjuka hetsjakt på sjuka är att det faktiskt skulle gå att hjälpa de flesta. Med stöd från min chef och andra närstående fick jag rätt hjälp till slut, inom landstinget dessutom. Men inte utan att andra friska personer fick rota och med stora strider med försäkringskassan. Själv var jag ju för sjuk då för att klara det själv.

Man måste visst vara frisk för att klara att vara sjuk. Men varför jaga sjuka så de blir ännu sjukare, istället för att hjälpa. Min väninna har tappat månader där hennes kristillstånd nu mer handlar om Försäkringskassans hets och husläkarens svek. Allt min väninna vill är att kunna stå i kön i Konsum utan att krisa och kunna jobba utan att den lille husockupanten ger henne fixa idéer. Efter mina tips och råd har jag gjort det husläkaren borde gjort. Talat om att öppna psykiatrin troligen har kompetensen, och nu när hon fått kontakt känner väninnan att hon äntligen börjar få rätt hjälp.

Varför ska hon behöva förlora månader och hamna i kläm med Försäkringskassan när det var så enkelt att ”konsumera” rätt vård?

30 maj 2007

Attila-förlust, men hej! vi fixa i alla fall poäng

Det ser ut att bli en hård säsong för Attilas damer, förlust igen ikväll mot Enköping. Vi har tappat många spelare och många av våra nya spelare har spelat sin första match i år.

Men inte tappar vi humöret för det. Vi ser det här året som en säsong fyllt av träningsmatcher och satsar som vanligt på att vara bäst i tredje halvlek. Och man får inte förringa att vi ändå gjorde försök (Johanna) och att vi satte conversion-kicken efter (Teddie). 5+2 poäng alltså.

Matcher så här långt:
Sthlm Exiles Lad - Attila RG 68 – 0
Attila RG - NRK Trojan 7 – 46
Attila RG - Enköping RK 0 – 34
Uppsala RFC - Attila RG 35 – 0
Enköping RK - Attila RG 53 – 7

På lördag har vi Exiles på Årstafältet 13.00, herrarna spelar samma match 15.00. Grillparty efteråt på Årstafältet :-).

Intressant är dock att Uppsala faktist fick 5-5 mot Exiles ikväll. Förra matchen fick dessutom Exiles slita för att vinna med 13-19. Det kanske inte blir lika enkelt i år för Exiles Ladies att vinna SM-guld.

På herrsidan såg vi redan ifjol ett tronskifte när Enköping knep SM-guldet i finalen från Exiles. Dessutom har både Enköping OCH Hammarby vunnit mot Exiles i serien i år.

Jag tycker att det bådar gott för svensk rugby, att det kommer nya lag som kan göra anspråk på tronen. Men vi i Attila får väl slicka såren ett tag och komma igen till nästa säsong. Dock känns det inte riktigt så grisigt som på bilden ovan.

Fortsatt rätt väg i EU för facket

Om man ska tolka Kommunalarbetaren rätt så börjar det röra på sig i rätt riktning på flera områden inom EU-systemet. Nu Rom II som innebär ett förtydligande om ursprungslandsprincipen. T.ex. att en arbetsrättslig konflikt i ett land ska bedömas efter det landets arbetsrätt.

Med det så skulle inte Svenska SEKO ha dömts till skadestånd i Danmark för ett varsel om blockad i Sverige mot ett danskägt fartyg och heller inte Finska sjömansunionen kunnat stämmas inför brittisk domstol för varsel om strejk hos ett av de finska fartygen hos Viking Line.

Detta bådar bättre tider, fast det återstår att få bytt den svenska regeringen och dess politik.

28 maj 2007

Guru-nostalgia

Idag har jag skäl att återfinna mina gamla favoriter, Hoodoo Gurus från ”down under”.

På Youtube hittade jag väldigt många gamla videos med dem, här är texten till favoriten ”What’s my scene”. Alla fynden kommer på en lista.

(Och ja, rugbylåten sist, ”That’s my Team” är baserad hiten ”What’s my scene”. Men rugby-kopplingen är denna gång en slump, det har inget med mina skäl till nostalgi att göra idag.)

Och bilderna... säger ju allt om 'Gurus' storhetstid... 80-tal *asg*


What’s my scene
And another thing
I've been wondering lately
Oh, baby,
Tell me where have you been?
Now the stage is set
Where's my Juliet, baby?
Is it maybe
My Midsummer Night's Dream?
What's my scene?
What's my scene?
what's my scene?
tell me wat's my scene

Like a talent scout
I'm always checking out new blood
Oh, I'd do good
If you tell me your game.
Playing Solitaire
Doesn't get me where you would
And, honey, you could
Play by any rules that you care to name.
What's my scene? (I gotta know)

They say, yeah, they say
Making love, you can make it pay.
They say, yeah, they say,
But we know there's a better way
Any day.

And another thing
I've been wondering lately
Am I crazy
To believe in ideals?
I'm a betting man
But it's getting damn lonely.
Oh, honey, it only
I could be sure what I feel.
What's my scene? (I'm dying to know)
I'll never know.
Well, I concede
I've been caught in someone else's scene (but that's not me).
Where, oh where, oh where can my scene be?
Please answer – me
What's my ..?



Bittersweet

Like Wow Wipeout

My Girl

Middle of the Land

I Want You Back

Death Defying

The Right Time

Lelani

Come Any Time

1000 Miles

Miss Freelove 69

The Generation Gap

Another World

Axegrinder

NRL That's My Team

25 maj 2007

Pacific Nations rugby på Eurosport 2

Boendes i Sverige blir man ju inte direkt överöst med rugby på TV. Vid de stora evenemangen kan man ju lita på att bättre sportbarer med brittisk eller fransk anknytning visar matcher. Men annars är det ganska dött.

På senare tid har dock Eurosport 2 visat en del rugby. Nyligen var det ungdoms-VM från Irland, nu är det turneringen Pacific Nations. Just nu pågår live-sändning från Sydney, jag ser Tonga mot Australien. Nice :-). Inatt kl 4.00 visar de Samoa-Junior Allblacks (NZ), men den går också i repris under dagen, två gånger.

Det innebär möjligheter att se en hel del fin rugby som uppvärmning inför VM i Frankrike i höst. Jag bara längtar, Springboks-Manu Samoa, Parc du Prince, Paris, söndagen den 9 september.

24 maj 2007

Partiledaren avslöjad *hehe*

Vår redaktör för interntidningen Vänsterpress ska byta rum och städar för fullt. Han håller på att beta av omärkta bilder från flera tidigare redaktörer. Mitt i allt hittar han detta foto på partiledaren i en komprommiterande situation: det är Bajens reservtröja han har på sig, dessutom är den faktist lånad av utvecklingslaget. Han försöker göra allt för att kompensera med ett par Djurgårdsshorts... men det är ju bara vad ryktet säger... det kan man inte se av bilden, bara färgen.

I centrum står förstås Bloggadens egen linslus och till höger partiets ständigt lojala medarbetare Martin Hedlund. Om jag minns rätt är detta taget på Stadshagen då vi från partikansliet, med förstärkningar från övriga 84an mätte vår styrka mot riksdagskansliet i en fotbollsmatch, nån gång 2000 tror jag.

Lasse var visserligen riksdagsledamot redan då, men som fortfarande varande partisekreterare så hade han valmöjlighter om vilken sida han skulle strida på och trots att vi skulle ha Bajenstället så var hans lojalitet otvetydig i egenskap av partisekreterare.

Jag minns också resultatet, 2-2, och att jag som boss över 84ans lag hade satt mig och Lasse på topp. Det gav utdelning, jag minns en nick från mig rätt ner på en frispelad Lasse som på halvvolley satte den i nättaket nånstans ifrån straffområdslinjen. Skitsnyggt :-)

Hur kommer det sig att vi hade utvecklingslagets ställ? Jo, Anders Norin jobbade ju på distriktet på den tiden... och han var hjälptränare till utvecklingslaget.

Undrar om jag skulle kunna hitta den där lappen jag har i handen... där fanns nämligen den magiska laguppställningen...

Lysande Lindblom om Vaxholm

Jag har inget mer att tillägga till Martin Lindbloms ledare i LO-tidningen om generaladvokatens yttrande i Vaxholmsmålet. Helt enkelt lysande analys.

Vad jag framförallt gillar är hur han lyckats enkelt beskriva hur fyrkantig, verklighetsfrämmande och otymplig EU-rätt är i jämförelse med svensk arbetsrätt:

"Mer bekymmersamt är generaladvokatens resonemang om att svenska fack i förväg ska bedöma innehållet i de avtal som utländska företag eventuellt kan ha
med sig innan de kräver svenska avtal.


Resonemanget är en skrivbordskonstruktion. I fallet Laval fanns till exempel från början inget lettiskt avtal, flera månader senare redovisade letterna ett fejkat avtal som dessutom inte följdes enligt de lettiska skattemyndigheternas uppgifter."


Han pekar på det omöjliga i att kräva att facken förhandskontrollerar företagen, och drar en rimlig slutsats:

"Mer realistiskt vore en omvänd bevisbörda.//... //Inget fack lär bråka om detta, även om ett så irrationellt fackligt beteende tycks ingå i generaladvokatens föreställningsvärld."
Jo, det är en viktig delseger, GA:s yttrande, men GA ställer en del tokiga EU-resonemang på sin spets och bevisar att den sortens lagstiftning krånglar till mer än det klargör... och visar på att spelreglerna blir renare om vi håller den där domstolen borta från vår arbetsrätt.

Käka å göra rätt för sig

Nu har Hotell & Restaurang gjort det enkelt för oss att vara goda konsumenter. De har på många större orter gjort ”schyssta listor” på restauranger som har kollektivavtal.

Nu vet jag vilka lunchställen i min omgivning som är ok. Faktum är att jag funderar på några som saknas, hur det kommer sig. Men jag är inte värre än att när de tecknat avtal så går jag dit igen.

På hemsidan har också HRF gett tips om hur man ska kunna lista ut mer:

1. Kolla upp om dina favoritställen har avtal, och skriv ut den del av listan som täcker det område där du oftast äter ute.

2. Håll utkik eter SHR-dekalen. Den finns inte på alla ställen som har avtal, men där den finns uppsatt, har personalen garanti för löner och anställningsvillkor genom avtal.

3. Fråga personalen eller chefen på stället om det finns avtal. Om inte - uppmana dem att teckna.

4. Om priserna är allt för låga - t ex 19 kr för en öl eller 49 kr för en normal lunch - finns det stor risk för att stället inte har avtal, utan konkurrerar med lönedumping. (Detta gäller dock ej t ex hamburgerkedjor, som kan hålla låga priser trots att de har kollektivavtal. Fråga därför om du är osäker.)

5. Mejla avtal@hrf.net och fråga om ett ställe har avtal.

Omedelbart ska jag mejla HRF om ett par ställen jag saknade. Det kan ju finnas ställen som inte saknar avtal, som jag tar för givna ska ha avtal med HRF men som har med Livs, Handels eller annat fack. De ska jag ju naturligtvis behandla som schyssta.

Känns skönt att veta att jag kan äta och dricka och göra rätt för mig.

Uppvigling i karaoke-form

Läste det gravallvarliga i Hanna Löfqvists blogg, att man i Tyskland i preventivt syfte arresterade folk som sjöng Internationalen...

Här tänkte jag ägna mig åt lite uppvigling i form att reklam för en sida med Internationalen i många varianter - i karaoke-form! Allt för att festen ska bli lite roligare... men kanske man ska vara försiktig så att tyska polisen inte får reda på det...

Enjoy!

PS. Vilken är din favoritkombination? Jag tror min är bossanova/ polska...

Du ska ha tacket!

Idag i tidningen City så tackar "kvinnan i Stureplansvåldtäkten" alla som stöttat henne för stödet. Hon berättar att om hon förstått vad hon skulle blivit utsatt för under rättegången så hade hon nog inte orkat fullfölja.

Men, det är hon som ska ha tack, från alla oss kvinnor. För att hon ändå fullföljde. Hon gjorde det självklart för sig själv och det är mer än ett tillräckligt skäl. Men det är oerhört viktigt för oss andra att hon satte gränsen för vad män får göra och inte göra. Särskilt när vårt rättsystem misslyckas med det.

Det måste ju vara något helt galet med den gängse synen på kvinnors sexualitet när en kvinna ska behöva utstå följande upplevelse i en svensk rättsal:

"Jag klandrar mig själv för att jag inte bara ställde mig upp och gick ut ifrån rättegången. För ingen, ingen ska behöva försvara sitt tidigare sexliv eller sitt privatliv efter en våldtäkt. Under rättegången kände jag mig som den skyldiga, för hur kunde jag vara så dum att jag följde med två killkompisar hem efter krogen, varför hade jag druckit alkohol och varför var jag ens ute och festade på Stureplan? Den ena åtalades advokat, Björn Sandin, ställde mig en fråga liknande 'vad trodde du att ni skulle göra, dricka te eller?' Men inte trodde jag att jag skulle bli våldtagen den där natten i mars i alla fall. Dumma, naiva brud, den som ger sig in i leken får leken tåla."

Kvinnor blir på det här sättet uppdelade i två kategorier, de som är tillgängliga för sex för vem som helst, och de som inte är tillgänliga. Har man haft sex är det alltid fritt fram. Kvinnor har inga valmöjligheter, har inte en egen vilja i sin sexualitet.

Alla som ställer upp på den bilden av kvinnlig sexualitet måste ha en enormt taskig manlighetssyn, eftersom det är så enormt viktigt att försvara mäns rätt att ta för sig hur som helst när andan faller på. För det är precis det som är den andra sidan av myntet.


Men du ska ha tack, du "kvinnan i Stureplansvåldtäkten". Du gör oss alla kvinnor en tjänst när du står upp för rätten att bestämma själv om dina sexuella val, det befriar oss alla som pådyvlas en sexualitet baserat på en märklig syn på mäns rätt till kvinnors kropp.

23 maj 2007

Delseger i Vaxholmsmålet

Idag kom generaladvokatens yttrande över Vaxholmsmålet. Det viktigaste blev gjort, han redde ut att Sverige inte har brytit mot EU-regler genom att hantera utstationeringsdirektivet som vi gör. Alltså, det är helt ok att ha vår kollektivavtalsmodell som garant för minimilöner, det strider inte i sig mot EU:s principer om fri rörlighet, icke diskriminering eller proportionalitet. Och Lex Britannia håller. *puh* :-)

Nu återstår domstolens dom, den kommer sent i sommar eller tidig höst. Men det ska mycket till för att Sverige ska bli fällda.


PS. Är det någon mer än jag som mår illa av den libanesiska militärens bombningar i palestinska flyktningläger? Läs Ali Esbati, där han beskriver faktaförvanskningen, hur det först "tros" finnas kopplingar till Syrien och al-Qaida, sen faller "tros" bort, och det är ett faktum... redaktionella ändringar som leder till nytt innehåll... kreativ journalistik?

16 maj 2007

"Olycklig fördelningsprofil"?!

Josefin Brink skriver krönika i utmärkta webtidningen Efter Arbetet om hur ogranskad regeringens politik är. T.ex. är det föga känt att utfallet av de skattesänkningar som hittills genomförts och aviserats är att den rikaste tiondelen får 47 procent, medan den tiondel som har lägst inkomster får 2,5 procent.

Enligt Josefin lär visst en förvånad finansminister Borgs svar på den uppgiften vara:
"det blev en olycklig fördelningsprofil”
Ganska iskallt. Förvåningen övertygar inte mig.

Är det någon mer än jag som noterat nyheterna bland reklamannonserna? Lyxbåtar och swimmingpoolar har ju inte varit det som tidigare varit lönsamt att annonsera för på det sättet. Och samtidigt jagas matpriserna värre än någonsin, så jag börjar undra om de lågpriskedjorna klarar kostnaderna för normala arbetsvillkor och löner.

Det är i alla fall så att marknaden tycks ha förstått i vilka hushåll stålarna finns... fördelningsprofilen har nått fullt genomslag där.

15 maj 2007

... eh ... bevisar att öst gör som väst kanske?

Det stora beviset för att schalgerfestivalen handlar om nationalism och inte musik är visst den lista som SvD publicerar idag över vilka som gav toppoängen till vilka.

Sen så menar någon att det är hemskt att man i öst inte förvaltar det hela bättre från öst, nu när man fått bli med. Man måste fråga sig om han menar att det finns ett outtalat villkor om att rösta på väst för de östländer som är med;
Att Serbien vann säger jag inget om, men de gjorde det för att alla forna Sovjet- och Jugoslavienländer röstade på dem, säger Bakir Prlja, ordförande i Bosniska Hercegovinska riksförbundet i Sverige.

Han är oroad för att tävlingen blir ointressant ”eftersom det inte handlar om musik utan om människor från Östeuropa och Balkan som uttrycker sina nationalistiska känslor”.
Alltså hallå, det kanske ändå är så att det inte finns något som är en "rätt låt"... det är ju liksom en fråga om tycke och smak också. Och grejar man inte den faktorn så ska man kanske inte titta på Melodifestivalen. Eller så är det kanske ett misstag att låta tv-tittarna rösta? Den slutsatsen kan man ju dra av experterna som tyckte att de inte röstade rätt... likaså från den bosniska föreningen ovan. Eller kanske behållit det hela som en västklubb.

I bevisföringen ser vi ju att det inte bara är öst som röstar på öst... Norden är ju rätt så bra på att rösta nordiskt... vi råkar bara inte vara så många så att vi kan vinna på det... dessutom så har vi ju en fördel med att det är land för land som röstar, hade det varit en person - en röst så ska vi påminna oss om att vi är ganska få som befolkar de nordiska länderna.

Jag hade först inte tänkt att lägga mig i den debatten som dundrar om öst kontra väst utifrån en tävling i musik... men tänker göra denna uppmaning till de som tycks dö av indignation:

Skit nu i vem som vann. Om du hittade några låtar som du gillar, ägna tid åt att lyssna på dem, det är bästa sättet att använda musik. Och om du varken gillar låtarna, motiven för folks val eller resultatet: så måste du inte titta på Melodisfestivalen, man kan stänga av TVn.

Själv kör jag Tysklands bidrag i repris, den låter likadant trots sin 19e plats. Det finns inga politiska undertexter till varför jag gillar den... men det kanske har med min uppväxt i USA att göra, att jag känner igen något som påminner om Fred Astaire.

14 maj 2007

Kreativ historieskrivning

Makten över historieskrivningen är inte direkt ocentral i kampen om kollektivavtalens vara eller icke vara. Nu avslöjas att Strålarnas förskola på Lidingö kanske ändå sparkade Jimmy för att han var fackligt aktiv, inte att han saknade kockutbildning som passade profilen.

För det var skälet till att fackligt aktive Jimmy inte kunde arbeta kvar, man skulle ha kost som sin profil på förskolan. Man fick efter förhandlingar dock behålla honom, men det blev bara halvtid.

Nu visar det sig att man inte har ett kök som passar för syftet, man får inte laga mat där för att köket inte är utrustat så att man kan separera råvaror, som rått kött, fisk och kalla grönsaker till sallad. I tisdags polisanmälde inspektörer från Miljö- och hälsoskyddsnämnden förskolan.

Det är ju inte första gången som historien förändrats vartefter en konflikt pågår. Läser man på Byggnads hemsida ser man hur företaget på Vaxholm tecknar avtal med det lettiska facket – efter att man sagt att man redan har ett. På Wild’n’Fresh så förändrades informationen vartefter. På Curanda sa ägaren att hon har bättre villkor än vad som annars gäller – men hon hade aldrig läst ett avtal. Hon tog dessutom kontakt med ett försäkringsbolag i efterhand för att teckna försäkringar, något som redan borde varit på plats om hon ska göra anspråk på att ha likvärdiga eller bättre villkor.

Det är inte så lyckat att påstå att saker och ting är på ett visst sätt om det faktiskt går att ta reda på att det inte är sant. Men att arbetsgivare gång på gång gör det visar väl på att tuppkammen växt på dem i detta politiska klimat. De räknar väl iskallt med att få komma undan med lögnerna. Men det det som göms i snö.

13 maj 2007

DN-analys med utgångspunkt från LKAB-lögner

Vinnaren skriver historien, brukar man säga. Men det är också så att man kan försöka skriva historia för att framställa en vinnare, eller vinnaren i dålig dager. Nu DN, i dagens ledare.

Ok, den handlar om regeringen och lite annat, men där finns en vad man kan kalla halvtidsanalys av avtalsrörelsen. Tesen är att den kostar mer än vad svensk ekonomi (vilka svenskars ekonomi?) tål då Handels och Svensk Handel gjorde upp mot Svenskt Näringslivs vilja, men inom LO-samordningen, och att Gruvtolvan driver helt galna krav utöver centralt avtal och utom LO-samordningen.

Men frågan är om vad det var som drev gruvarbetarna till strejk, och det har ju också avslöjats. LKAB skötte inte sina lokala åtaganden. Inom det centrala avtalet alltså. T.ex. att diskutera utlägget av löneutrymmet, definiera löneutrymmet, bestämma vad som ingår i utlägg och inte. Sen ville man ha kompensation för åren man stått tillbaka, under avtalsnivåerna som var tidigare. LKAB sa att facket borde inte vilja ha konjunkturanpassade löner, men det är ju vad de haft under ett antal svåra år. Det gör sig inte att bara kasta ur sig sin tolkning och sen gå därifrån med utgångspunkten "take it or leave it". Det är inte att förhandla.

Det är nog inte tid för att skriva 2007 års gruvstrejks historia än, saker och ting är ju inte klart. Men än så länge har fakta om att LKAB vägrade förhandla framkommit. Nu sitter de och förhandlar.

Att göra en halvtidsanalys av avtalsrörelsen där man på felaktig grund säger att gruvarbetarna fått utöver LO-samordningen, samtidigt som man dessutom tycker att det är galet med ett avtal inom LO-samordningen... det är rörigt det. Men man vill väl skriva historia före den är klar, så man garanterar vem som äger sanningen.

... doing the omoralisk röstning?!

Jajaja... jag röstade oxå... och mot alla odds, Lisa röstade på Tyskland!

Är sällan att ett tyskt bidrag fallit mig i smaken, men det gjorde det verkligen den här gången, och en sån låt brukar inte låta bra på tyska. Vilken överraskning!

Så jag föll till föga och röstade... och är för trött för att analysera vad det står för... jag låter det bara vara så.

Typiskt att det inte gick så bra... kom ju efter the Ark... fast, låten försvinner ju inte bara för att inte alla människor i Europa tyckte som jag. Å här är den igen, i repris. Enjoy!

12 maj 2007

Blairway the Vicious way

Ali länkade till en kul animering av Blair sjungandes sin egen version av "My Way", väldigt kul...

Fast som gammal punkare så blir jag ju barnsligt förtjust i denna tecknade bild i The Guardian. Sid Vicious is back *hehe*

8 maj 2007

Kielos: stödköp för Schlingmann

Alltså, Katrine Kielos har en humor helt i min smak...

http://kkielos.blogspot.com/2007/05/std-propagandaminister-schlingmann-lite.html

Gruvarbetsgivarna kvinnornas förkämpe?

Det är väldigt intressant att se arbetsgivarföreträdare, som gruvarbetsgivarnas Bengt Huldt, kämpa så hårt för kommunals lågavlönade kvinnor. Liksom många andra borgerliga kritiker av gruvarbetarnas vilda strejk.

Men hallå, om ni har en sån omsorg om Kommunals medlemmar, var är sympatierna? Deras avtalsrörelse pågår för fullt och Kommunal har problem att få arbetsgivaren att ens formulera sitt bud i skrift.

Det finns många bud om vad man bråkar om på LKAB. Detaljerna är inte kända, vilket gör att vi alla bör vara försiktiga med att bestämt förstå vad det hela handlar om.

Men hör man de fackliga företrädarna så är de förbannade på att arbetsgivaren vägrar att förhandla lokalt på ett seriöst sätt. Jag har uppfattat kärnan vara att LKAB har sagt att man tolkar det centrala avtalet på ett sätt (8oo kr, punkt slut) men att facket tycker att

a) det inte är rätt tolkning
b) man borde lokalt kunna diskutera kompensation för att man stått tillbaks i många år, man vill komma ikapp

Det är också därför de centrala parterna träffas imorgon. För att diskutera (inte förhandla) om vad man kan förhandla om lokalt.

Hur denna situation kan leda till slutsatser att gruvarbetarna är på väg att sno kommunalarnas löner (jaja, det är kanske drastiskt att påstå att någon säger så, men det är så jag upplever tonläget) är att resonera i lite väl många och långsökta led. Gruvarbetarna kan nog få rättvisa utan att det äventyrar kommunalarbetarnas löner.

Dessutom är stödet för gruvstrejken stor på Kommunalarbetarens web, 67% i skrivande stund. Kanske kan brudarna som jobbar i kommunerna själva få säga vad de tycker?

En polare kommenterade på mejlen ett TT-meddelande om Bengt Huldts kritik av gruvarbetarnas bristande solidaritet med brudarna:

Gruvornas arbetsgivarförbunds vd Bengt Huldt har ju säkerligen varit en av de allra hårdaste förkämparna för låglönesatsningar på kvinnor i offentlig sektor. Klart killen ska ha en TT-rubrik, liksom.
För övrigt, kan man läsa i en artikel i Metro om dessa arbetsgivare på avtalsområdet, som ville sänka lönerna. De har i genomsnitt höjt sina egna löner med 83%.

Att förstå strejken och beklaga behovet

Gruvarbetarna på LKAB i Kiruna strejkar vilt för att LKAB lämnar ett lokalt skambud och vägrar sen att förhandla vidare. Den nya Arbetarregeringens boss Reinfeldt ryter i och säger till dem att gå tillbaks i arbete. Strejken tycks sprida sig.

Vad ska man säga. Det är lätt att förirra sig i en massa juridik och säga att gruvarbetarna gör fel, att det är olagligt att strejka under fredsplikten. Jo, så är det ju.

Men, jag kan inte annat än känna med gruvarbetarna, trots att de bryter mot spelreglerna. Jag vet hur det känns att förhandla lokalt och under fredsplikt om hur det centrala avtalet ska tolkas och uppleva att arbetsgivaren inte alls lever upp till de löften om generösa tolkningar som gavs centralt.

Jag jobbade fackligt i Nacka Kommun när de individuella lönerna kom. Det var en riktig pärs. Här hade förbundet gjort upp om att lönerna skulle vara differentierade, utifrån vissa kriterier ELLER andra grunder. I avtalet stod det då, 1993, att man också kunde komma överens lokalt om ett lönesystem. Man kunde det om man ville, men man var inte tvungen.

Hur tvungna kände sig mörkblåa och djupt ideologiska Nacka Kommun att lyssna på de anställda tror ni? Vi hade utbildningar för våra arbetsplatsombud, de i sin tur hade studiecirklar på arbetsplatserna för sina arbetskamrater. Det dokumenterades hur folk tyckte att ett lokalt lönesystem skulle se ut. Medlemmarna i Kommunal hade verkligen varit kreativa, tänkt till och visste hur det skulle se ut.

Jag vet inte hur många gånger jag var med, men varje års lokala varv, som de lokala löneförhandlingarna kallades, slutade på samma sätt. Det var oftast sen vår, vi hade legat på länge för att få arbetsgivaren att diskutera hur löneprinciper skulle kunna omsättas i tydligare lönesystem men vi blev sittande där, med nära 2 000 individuella lönebud att förhandla om. Sommaren och semestern närmade sig och folk ville ha ut sin löneförhöjning, även om den var orättvist satt. Vi fick sätta oss och försöka göra budet mindre dåligt, som om vi kunde veta hur folk jobbade.

Hur kan man komma i kläm på detta sätt? Jo, för om man decentraliserar delar av avtal utan att ge det lokala facket möjligheter att säga nej, så är det arbetsgivarens tolkning som vinner. På många avtalsområden kör man med s.k. stupstockar, att om man inte kommit överens lokalt så faller det hela ut på ett sätt som inte någon lokal part vill. Man tvingas till förhandlingsbordet och tvingas komma överens. Men när principer är löst skrivna, löftena om att man ska vara schysst lokalt bara är muntliga och man saknar stupstockar, så fungerar det inte med lokala förhandlingar under fredsplikt. Jo, man tecknar ju avtal, folk får ut sina löner, men ingen utom arbetsgivaren blir nöjd med utfallet.

Så vad kan jag säga om gruvfolkets strejk? Ja, den är olaglig. Det är inte bra att bryta mot spelregler för vi vill inte att motparten gör det. Men kan jag moralisera över att de i förtvivlan över att arbetsgivaren vägrar att förhandla på anständigt sätt tar till vild strejk? Jag kan bara tycka att det är olyckligt att de känner sig försatta i den situationen.

7 maj 2007

Vilhelmina-städerskorna som blev kvar fick 2700 kr lägre lön

I Kommunalarbetaren läser jag att affären i Vilhelmina inte slutar med att somliga inte var skyddade av lagen när man överlät städniningen. De som var kvar fick stå ut med lönesänkningar också, ända upp till 2700 kr.

Och apråpå löner, nu när Kommunal sitter i förhandlingar med Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Så här står det i en annan artikel i Kommunalarbetaren:
Politikerna i landets tio största kommuner gav under perioden 2000-2006 sina kommunstyrelseordförande höjningar med i genomsnitt 12 200 kronor i månaden. Deras kommundirektörer fick i genomsnitt 16 220 kronor.
Minns också en artikel i min lokalblaska, NVP, där Kommunals ordförande Jane Cronhager inte alls kände sig orolig för avtalsrörelsen, eftersom de såg kommunalrådet Erik Langby som en förebild med 22% lönelyft.

6 maj 2007

Kriget mot terrorismen, nej, facket! i det förlovade landet

Kristina Lindqvist skriver på sin blog om en rapport från Human Rights Watch, där man beskriver hur en av de större arbetsgivarna i USA, varuhuskedjan Wal-Mart med 1,3 miljoner anställda, inte bara utnyttjar USAs svaga arbetsrättslagstiftning. De tycks ha fulländat krigsmaskineriet mot fackföreningarna och de anställda.

Till exempel så rapporteras minsta försök till organisering till Wal-Mart’s Union Hotline och ett “Labor Relations Team” skickas ut för att kväsa de olydiga.

Att fulländningen också kan ske på grund av USAs lagstiftning beskriver författaren till rapporten, Carol Pier, så här:
That one-two punch devastates workers’ right to form and join unions.
Jag får en helt relevant påminnelse om en av våra mänskliga rättigheter, rätten
“att bilda och ansluta sig till fackföreningar till skydd för sina intressen.” (FN:s allmänna förklaring, Art 23:4)
När jag tänker på all fackbashing som pågår här hemma (och överallt annars) och hur man helt sjukt associerar facket till kriminalitet som maffia och jag samtidigt gör en reality check, så mår man nästan illa av den fullständiga krocken. George Orwells 1984 känns inte så avlägset, krig har ju blivit fred, frihet har blivit diktatur.

Det är ju också så helt sjukt, att i landet som tar på sig rollen som världspolis och tycker sig "rädda" medborgare från hemska ledare, där pågår dessa kraftiga kränkningar mot mänskliga rättigheter. Staten slår första slaget, ger möjlighet för arbetsgivaren att få knock out på andra.

5 maj 2007

Svenska damerna femma i rugby-EM!

Svenska rugbydamerna är 5e bästa nation i Europa! Idag vann de med 5-0 mot Italien i matchen om 5e plats.

Lite irriterande att man får läsa det i förbigående på www.rugby.se där man ger matchreferat på herrarnas EM-kvalmatch mot Schweiz. De har utlovat mer information om damernas match, men jag gissar att jag kommer att få snabbare information direkt från våra Attila-hjältar, Cissi och Grudden... när de spelat tredje halvlek klart (ölen man dricker med motståndarna när man spelat de två första halvlekarna).

Men femma, det ni, det är inte dåligt... om vi hade ett Six-Nations på damsidan så hade vi ju platsat där! Va bra vi är!

Nästa match för Attilas damer: Lördag 12 maj 13.00 på Årstafältet mot Trojan (Norrköping).

Välfärdsforum i Västerås - yeah!

Nu är jag precis hemkommen från Välfärdsforum i Västerås och måste säga att jag tycker det var en lyckad tillställning. Tror att sådana här initiativ är jättebra för att skapa opinion mot borgarregeringen.

Efter lunchen visades en kortfilm, Pressure, som handlade om en busschafförs arbete när han fick färre arbetskamrater och längre körsträckor. Kisspausdilemmat alltså. Väldigt tragiskt slut, ska inte avslöja det för jag tycker ni ska se den, låna in den från Folkets Bio när ni har möten t.ex. Den är bara 14 minuter lång.

Dock gav eftertexterna lite möjligheter att dra på smilbanden... efter att ha tackat Connex, McDonalds m.fl. oväntade hjälpare till filmen kom det en ovanlig uppgift, de tackade INTE Swebus. Jag anar ju vad det kan vara som föranleder att man så tydligt uttrycker otacket, men jag kan ändå inte låta bli att vara nyfiken på detaljerna *ler*.

I den panelen som jag satt i så diskuterade vi ju läget på arbetsmarknaden nu när vi har en borgerlig regering. Även om vi kanske hade lite olika uppfattningar om fackliga strategier i panelen (Rebecka Bohlin kom ju från SAC-ägda Arbetaren) så var vi i alla fall överens om att facket är viktigt (viktigast?) i kampen mot de borgerliga dumheterna.

Dock blir jag lite ledsen över att det fanns tendenser i publiken att fixera sig vid fackens tillkortakommanden som skuld till det onda. Det är ju självklart så att det inte är bra när facket inte funkar som det ska. Men man måste fråga sig vad vi ska göra om slutsatsen är att allt är fackets fel? Och jag funderar då på vad man menar att facket är... För helt ärligt, är det fackets fel att arbetsgivaren är dum? Det ansvaret måste vi ju lägga på arbetsgivaren. Facket kan ju bara lastas i de lägena för att vara svagt, och facket blir ju så starkt som dess medlemmar gör det.
(Du som kom från den där arbetsplatsen där ni hade verkliga problem, det är inte dig jag menar).

Jag tror det är dags för oss alla inom vänstern att sluta vara passiva och skylla allt på någon annan och ta å spotta i näven å kavla upp armarna och börja jobba, t.ex. fackligt. Det är nämligen så att borgarna kommer inte att göra det åt oss. Och facket, det är vi tillsammans eller inte alls.

Nåja, det var inte så stort att det förtog glädjen över att vara där eller Välfärdsforums syfte. Det är också så att jag velat säga det i andra sammanhang men inte haft tillfälle att göra det, så den kritiken mot publiken kanske får för stora proportioner så här. Men så att ni vet det, Välfärdsforum i Västerås, det var skitbra! Grattis, arrangörerna!

4 maj 2007

...å grattis HRF!

Läser på SVT:s hemsida att HRF fått ett bra avtal, bara att gratulera. Nivåerna ska vara de högsta hitintills, vilket måste vara rimligt eftersom LO-samordningen gick ut på att lågavlönade och kvinnor skulle komma ikapp.

Men något som jag tror är väldigt viktigt för HRF är att de fått bort något som kallas "obetald, frivillig övertid". Visste inte att det fanns i den branschen, men det måste ju vara något förödande i en sådan bransch där anställningarna är som osäkrast. Vem kräver att övertid ska vara betald och beordrad när det är väldigt lätt att få foten?

Bara att gratulera HRF:s medlemmar... och kanske även LO, samordningen har hållt så här långt, snart Kommunals tur att testa de nya LO-musklerna.

*fniss*

En så helt underbar bild hittades på Patrik Renfors blog...

Om den bönen blir besannad kan även jag bli religiös *suckar drömskt*

3 maj 2007

Välfärdsforum på lördag i Västerås

På lördag, 5 maj, är det Välfärdsforum Culturen i Västerås.

Det arrangerades ifjol första gången lite mer anspråkslöst, men blev en succé så de gör om det i år i lite större skala.

Jag själv ska vara med i ett panelsamtal 14.45:

Mörkblå skugga över arbetsmarknaden
Samtal om en arbetsmarknad i förändring. Vad händer med den svenska arbetsmarknaden under den borgerliga regeringen? Hur ser framtiden ut för kollektivavtalsmodellen, och arbetsrätten? Hur har konflikten vid Wild n Fresh förändrat Sverige. Hur avgörande är Vaxholmsmålet?
Det tror jag blir ett väldigt bra samtal, bl.a. är Clas Linder från Transport med i den panelen.

Det hela börjar dock redan 11.00, med Brian Palmer som är en av författarna till "George W Reinfeldt" och Johan Ehrenberg är där och pratar under rubriken "Våga vägra vara borgare - annars förstörs välfärden".

Helt ärligt, så är det ju en ganska enkel sak att sno ihop, men väldigt viktig. Inte mer än en lördag i anspråk, koncentrera sig på välfärdsfrågor, ge möjlighet för många att vara med. Det vore något att ta efter på fler orter.

En eloge till arrangörerna, Vänsterns studentförbund Mälardalen, Vänsterpartiet Västerås och Socialdemokraterna i Västerås.

TCO moderniserar facket

SVT rapporterade igår att TCOs Sture Nordh vill modernisera TCO. Jag tror att han sätter fingret på viktiga frågor när han pekar ut behovet av att vara till för alla. Två grupper pekas särskilt ut i artikeln, unga välutbildade och de som har kortare anställningar.

Det är också ganska logiskt att TCO gör den satsningen, som de försvarat den generella välfärden. För att hålla ihop våra socialförsäkringar och a-kassan är det viktigt att även högavlönade och de med låga risker för sjukdom eller arbetslöshet är med. För att de ska vara med måste de också få ut anständiga ersättningsnivåer. Skit att borgarna sänkte taken igen.

Det är också ett modernt fenomen, att på arbetsmarknaden organisera alla, istället för att skråmässigt utesluta somliga som på feodaltiden. Ska de visstidsanställda orka ställa anständiga krav måste de också få stöd genom möjligheten att organisera sig.

Jag säger bara: Heja Sture Nordh!

2 maj 2007

Rugbydamerna i Spanien

Fick mejl från vår lagkapten Karin Grudd som är nere i Spanien och försvarar Sveriges ära i EM. I måndags slog de Wales med 8-18, men idag förlorade de tyvärr mot Holland med 5-20...

Karin berättade också att hon är förkyld och att vår andra landslagsstjärna Cissi Lundin har stukat foten, så Attilas bidrag till landslaget är lite begränsat just nu. Jag hopppas de båda blir krya till på fredag, då de ska spela om 5e platsen mot Italien. Grudden och Cissi kan nog behövas om det ska gå bra.

Här resultaten för Sverige i samlad form så här långt i EM:
Frankrike - Sverige 12-0
Wales - Sverige 8-18
Sverige - Holland 5-20

Heja Sverige!

Wake me up when april 1st is over...

Numera är det 1 april var å varannan dag... senast igår, 1 maj, skriver moderaternas partisekreterare en märklig hyllning till arbetarnas högtidsdag i Expressen...

Alltså... ärligt talat... jag har respekt för en politisk motståndare som argumenterar sin ståndpunkt och är övertygad som sin uppfattning. Men detta är rena pajaserierna.

Men men... när man är så uppenbarligen absurd i sin omskrivning om vem man är, så står nog det för sig själv, jag känner inte behov av att analysera det åt BLOGGADENS läsare.

Fast jag undrar hur Schlingmann lyssnar egentligen... när han skriver stolt om alla försämringar moderaterna gjort och skriver att han ska lyssna på rörelsen. Vad är det arbetarrörelsen gjort sen den moderatledda regeringen presenterade sitt första förslag? Hur tydliga ska vi vara för att han ska höra? Eller är det en annan arbetarrörelse han hoppas finns? Typ - när folket tycker fel, byter vi folket, inte politik.

Det känns lite som vi fastnat i en sån tids-loop man ser i sci-fi-serier... som om vi fastnat i en evig 1 april...

PS. Josefins tal i Kungsan var ju fantastiskt... och det skadar inte att läsa om det i DN även om skribenten inte är lika entusiastisk som jag är.