6 maj 2007

Kriget mot terrorismen, nej, facket! i det förlovade landet

Kristina Lindqvist skriver på sin blog om en rapport från Human Rights Watch, där man beskriver hur en av de större arbetsgivarna i USA, varuhuskedjan Wal-Mart med 1,3 miljoner anställda, inte bara utnyttjar USAs svaga arbetsrättslagstiftning. De tycks ha fulländat krigsmaskineriet mot fackföreningarna och de anställda.

Till exempel så rapporteras minsta försök till organisering till Wal-Mart’s Union Hotline och ett “Labor Relations Team” skickas ut för att kväsa de olydiga.

Att fulländningen också kan ske på grund av USAs lagstiftning beskriver författaren till rapporten, Carol Pier, så här:
That one-two punch devastates workers’ right to form and join unions.
Jag får en helt relevant påminnelse om en av våra mänskliga rättigheter, rätten
“att bilda och ansluta sig till fackföreningar till skydd för sina intressen.” (FN:s allmänna förklaring, Art 23:4)
När jag tänker på all fackbashing som pågår här hemma (och överallt annars) och hur man helt sjukt associerar facket till kriminalitet som maffia och jag samtidigt gör en reality check, så mår man nästan illa av den fullständiga krocken. George Orwells 1984 känns inte så avlägset, krig har ju blivit fred, frihet har blivit diktatur.

Det är ju också så helt sjukt, att i landet som tar på sig rollen som världspolis och tycker sig "rädda" medborgare från hemska ledare, där pågår dessa kraftiga kränkningar mot mänskliga rättigheter. Staten slår första slaget, ger möjlighet för arbetsgivaren att få knock out på andra.

Inga kommentarer: