8 maj 2007

Gruvarbetsgivarna kvinnornas förkämpe?

Det är väldigt intressant att se arbetsgivarföreträdare, som gruvarbetsgivarnas Bengt Huldt, kämpa så hårt för kommunals lågavlönade kvinnor. Liksom många andra borgerliga kritiker av gruvarbetarnas vilda strejk.

Men hallå, om ni har en sån omsorg om Kommunals medlemmar, var är sympatierna? Deras avtalsrörelse pågår för fullt och Kommunal har problem att få arbetsgivaren att ens formulera sitt bud i skrift.

Det finns många bud om vad man bråkar om på LKAB. Detaljerna är inte kända, vilket gör att vi alla bör vara försiktiga med att bestämt förstå vad det hela handlar om.

Men hör man de fackliga företrädarna så är de förbannade på att arbetsgivaren vägrar att förhandla lokalt på ett seriöst sätt. Jag har uppfattat kärnan vara att LKAB har sagt att man tolkar det centrala avtalet på ett sätt (8oo kr, punkt slut) men att facket tycker att

a) det inte är rätt tolkning
b) man borde lokalt kunna diskutera kompensation för att man stått tillbaks i många år, man vill komma ikapp

Det är också därför de centrala parterna träffas imorgon. För att diskutera (inte förhandla) om vad man kan förhandla om lokalt.

Hur denna situation kan leda till slutsatser att gruvarbetarna är på väg att sno kommunalarnas löner (jaja, det är kanske drastiskt att påstå att någon säger så, men det är så jag upplever tonläget) är att resonera i lite väl många och långsökta led. Gruvarbetarna kan nog få rättvisa utan att det äventyrar kommunalarbetarnas löner.

Dessutom är stödet för gruvstrejken stor på Kommunalarbetarens web, 67% i skrivande stund. Kanske kan brudarna som jobbar i kommunerna själva få säga vad de tycker?

En polare kommenterade på mejlen ett TT-meddelande om Bengt Huldts kritik av gruvarbetarnas bristande solidaritet med brudarna:

Gruvornas arbetsgivarförbunds vd Bengt Huldt har ju säkerligen varit en av de allra hårdaste förkämparna för låglönesatsningar på kvinnor i offentlig sektor. Klart killen ska ha en TT-rubrik, liksom.
För övrigt, kan man läsa i en artikel i Metro om dessa arbetsgivare på avtalsområdet, som ville sänka lönerna. De har i genomsnitt höjt sina egna löner med 83%.

1 kommentar:

Anonym sa...

Ja... just det. Att tiga är alltså att vara solidarisk med de sämst betalda... och att agera tillsammans som grupp är osolidariskt mot sämre ställda grupper... eller...? Jag förstår bara inte indignationen som bubblar upp från olika håll när det gäller gruvstrejken! Om dom här illa betalda kvinnorna lyckats samla ihop sej och satt sej ner och strejkat? Hade det varit rätt åt gruvarbetarna då????? Jag tror faktiskt inte att nån hade kommit på tanken att dra in dem i diskussionen då, så var kommer den här konstiga jämförelsegrejen ifrån???