15 maj 2007

... eh ... bevisar att öst gör som väst kanske?

Det stora beviset för att schalgerfestivalen handlar om nationalism och inte musik är visst den lista som SvD publicerar idag över vilka som gav toppoängen till vilka.

Sen så menar någon att det är hemskt att man i öst inte förvaltar det hela bättre från öst, nu när man fått bli med. Man måste fråga sig om han menar att det finns ett outtalat villkor om att rösta på väst för de östländer som är med;
Att Serbien vann säger jag inget om, men de gjorde det för att alla forna Sovjet- och Jugoslavienländer röstade på dem, säger Bakir Prlja, ordförande i Bosniska Hercegovinska riksförbundet i Sverige.

Han är oroad för att tävlingen blir ointressant ”eftersom det inte handlar om musik utan om människor från Östeuropa och Balkan som uttrycker sina nationalistiska känslor”.
Alltså hallå, det kanske ändå är så att det inte finns något som är en "rätt låt"... det är ju liksom en fråga om tycke och smak också. Och grejar man inte den faktorn så ska man kanske inte titta på Melodifestivalen. Eller så är det kanske ett misstag att låta tv-tittarna rösta? Den slutsatsen kan man ju dra av experterna som tyckte att de inte röstade rätt... likaså från den bosniska föreningen ovan. Eller kanske behållit det hela som en västklubb.

I bevisföringen ser vi ju att det inte bara är öst som röstar på öst... Norden är ju rätt så bra på att rösta nordiskt... vi råkar bara inte vara så många så att vi kan vinna på det... dessutom så har vi ju en fördel med att det är land för land som röstar, hade det varit en person - en röst så ska vi påminna oss om att vi är ganska få som befolkar de nordiska länderna.

Jag hade först inte tänkt att lägga mig i den debatten som dundrar om öst kontra väst utifrån en tävling i musik... men tänker göra denna uppmaning till de som tycks dö av indignation:

Skit nu i vem som vann. Om du hittade några låtar som du gillar, ägna tid åt att lyssna på dem, det är bästa sättet att använda musik. Och om du varken gillar låtarna, motiven för folks val eller resultatet: så måste du inte titta på Melodisfestivalen, man kan stänga av TVn.

Själv kör jag Tysklands bidrag i repris, den låter likadant trots sin 19e plats. Det finns inga politiska undertexter till varför jag gillar den... men det kanske har med min uppväxt i USA att göra, att jag känner igen något som påminner om Fred Astaire.

Inga kommentarer: