14 maj 2007

Kreativ historieskrivning

Makten över historieskrivningen är inte direkt ocentral i kampen om kollektivavtalens vara eller icke vara. Nu avslöjas att Strålarnas förskola på Lidingö kanske ändå sparkade Jimmy för att han var fackligt aktiv, inte att han saknade kockutbildning som passade profilen.

För det var skälet till att fackligt aktive Jimmy inte kunde arbeta kvar, man skulle ha kost som sin profil på förskolan. Man fick efter förhandlingar dock behålla honom, men det blev bara halvtid.

Nu visar det sig att man inte har ett kök som passar för syftet, man får inte laga mat där för att köket inte är utrustat så att man kan separera råvaror, som rått kött, fisk och kalla grönsaker till sallad. I tisdags polisanmälde inspektörer från Miljö- och hälsoskyddsnämnden förskolan.

Det är ju inte första gången som historien förändrats vartefter en konflikt pågår. Läser man på Byggnads hemsida ser man hur företaget på Vaxholm tecknar avtal med det lettiska facket – efter att man sagt att man redan har ett. På Wild’n’Fresh så förändrades informationen vartefter. På Curanda sa ägaren att hon har bättre villkor än vad som annars gäller – men hon hade aldrig läst ett avtal. Hon tog dessutom kontakt med ett försäkringsbolag i efterhand för att teckna försäkringar, något som redan borde varit på plats om hon ska göra anspråk på att ha likvärdiga eller bättre villkor.

Det är inte så lyckat att påstå att saker och ting är på ett visst sätt om det faktiskt går att ta reda på att det inte är sant. Men att arbetsgivare gång på gång gör det visar väl på att tuppkammen växt på dem i detta politiska klimat. De räknar väl iskallt med att få komma undan med lögnerna. Men det det som göms i snö.

2 kommentarer:

Anonym sa...

DN: Den polske rörmokaren, del 2

Ett halvår efter att det lettiska bolaget på detta sätt drivits i konkurs intervjuar jag Byggettans ordförande Torgny Johansson, som ledde aktionen i Vaxholm. Är det sant, frågar jag, att Byggettan ställde ett löne­ultimatum som villkor för avtal? Då lutar sig Torgny Johansson tillbaka, fyller bröstkorgen med luft och säger: "Där har vi aldrig varit. Vi har aldrig villkorat med något belopp för att teckna kollektivavtal."

Jag tror inte att jag hörde rätt så jag frågar igen: "Så det var inte så det gick till?
"Nej."


Torgny Johansson är ordförande i Sveriges största avdelning inom Byggnads. Han ser att bandspelaren lyser på "record" och han måste inse att journalisten kan hitta detta protokoll - så han blir stående med byxorna nere. Ändå väljer han att blåljuga. Varför tar han en så halsbrytande risk?


HRF:s hemsida om salladsbaren.
- Vi har räknat ut att den anställde skulle få cirka 47 600 kronor mer - i semesterlön, avsättning till pension, sjuklön och helglön - varje år om arbetsgivaren tecknade kollektivavtal och höll sig till gällande regler, säger Dan Fransson, försteombudsman på Hotell- och restaurangfacket i Göteborg.

Uträkningen finns på hemsidan, vem som helst kan räkna ut att den baseras på ett kalenderår på mer än 365 dagar.

Anonym sa...

Ja Vaxholm är ett ordentligt svineri och visar fackens tydliga rasism. Blattarna från Lettland skulle bara ut.

Jag skäms över Sverige och Byggnads lobotomerade idioter. Hur kan det tillåtas gå så illa? Kanske för att kunskapsnivån i stort sett är noll inom förbunden.

Sen när det hettar till som med Vaxholm håller Lisa tyst. Vad annat att vänta.

Mr. JB