29 mars 2007

Jonas Milton Friedman?

Jag kan ju inte låta bli att fundera på om Almegas vd Jonas Milton tagit sitt efternamn… särskilt med anledning av hur han tycker att städarnas löner ska sättas.















Jonas Milton, kanske mer en Milton-wannabee än en Milton-lookalike?

Ett himla tjatande om hur framgångsrikt det varit för sjuksköterskorna att ha kronlösa avtal. Jo, det är det nog för en grupp som har en sådan kompetens att man inte kan anställa vem som helst och som har låg arbetslöshet.

När jag satt i kommunstyrelsen i Nacka såg vi ganska tydligt vilket samband mellan arbetslöshet och löner som fanns för den sortens yrken. Lärarna hade öppnat upp för mer lokal lönesättning och i många år så låg de långt över centrala avtalets mininivåer. Men så en dag upphörde lärarbristen. Effekten? Inte en krona över centrala avtal.

Ärligt talat, även om det finns en del städverksamheter som tar kvaliteten på allvar (som i Nacka kommun innan man sålde verksamheten 1996) så är det i stort sett arbetsuppgifter som vem som helst lär sig efter en kort introduktion. Alltså kan man nästan säga att alla arbetslösa utgör en konkurrens om de jobben.

Kommunals Håkan Pettersson har så rätt när han säger att hela tanken är förlegad... det var länge sedan vi hade en samhällsekonomi där vi tyckte att företag inte skulle vara tillräckligt lönsamma att de kunde betala anständiga löner och välfärdsnivåer.

Det känns nästan lite löjligt att behöva bemöta Jonas Milton så här med självklarheter. Det blir åtminstone inget Nobelpris till Jonas Milton på grund av detta uttalande.

Inga kommentarer: