7 mars 2007

Intet nytt under solen... på 100 år

När jag tittade runt på lite nätet hittade jag ett väldigt trevligt bildspel om en mindre trevlig händelse, konflikten i Mackmyra 1906.

Ibland känns det som att vi står på ruta ett. Arbetarna ville ha bättre villkor, hade det inte bara dåligt utan också sämre än vad som var gängse i landet. Några anslöt sig till facket för att lättare kunna driva igenom det. Samma några fick sparken. Disponent Staffansson läste upp följande från en skrivelse till arbetarna på Mackmyra (det inledande stycket):
"Då det är en allmän erfarenhet, att de arbetare, som ställa sig under socialistiskt förmyndarskap, just därigenom råka under förtryck och ett olidligt beroende och att socialisternas diktan och traktan går ut på att stifta split och tvedräkt emellan arbetare och arbetsgivare till bådaderas skada, så har Styrelsen för Mackmyra Sulfitaktiebolag sedan lång tid tillbaka varit fullständigt enig om att icke under några omständigheter använda sig av arbetare som ansluta sig till socialistisk fackorganisation. "

Fint att arbetsgivarna vet de arbetandes bästa och tar på sig att förmedla detta. Fint att det finns arbetsgivare som fortfarande idag tar på sig att hindra arbetstagare att begå detta misstag att organisera sig fackligt.

Inga kommentarer: