27 mars 2007

Ansvarsfulla ivriga bävrar!

I kvällens nyheter sa ”bäver-feministen” Maud Olofsson att hon inte ville kommentera att Svenskt Näringsliv centralstyr sina medlemsorganisationer och tvingar på Svensk Handel en konflikt de inte vill ha. Hon skulle inte lägga sig i parternas jobb. Men hon sa:

”Jag vill se en avtalsrörelse som är ansvarsfull”

Hmm… vad innebär det? Låt mig ta tolkningsinitiativet;

Det innebär så klart att Svenskt Näringsliv ska ta bort sina centralistiska och klåfingriga tassar från parterna - som var precis på väg att ta ansvar för att inte ytterligare öka löneskillnaderna mellan män och kvinnor!

Lysande analys av Aftonbladets Ingvar Persson, för övrigt.

För ärligt talat. Uppgörelsen skulle faktiskt inte åstadkommit mer. De senaste decenniernas avtalsrörelse har åstadkommit ökade skillnader mellan mäns och kvinnors löner. När man gör som nu, räknar om Metall-avtalets procent till krontal och begär lika många kronor, så är det man åstadkommer - ett stopp på ökade skillnader. Det innebär inte någon minskning av lönegapet. Men en minskning är en rimlig målsättning för ett kvinnodominerat fackförbund.

Men nej, Svenskt Näringsliv sätter stopp för att skillnaderna ska upphöra att öka. Enligt hörsägen (mamma som återgav en intervju hon hört på radio) så sa någon att man i och för sig tyckte att man skulle minska skillnaderna men att man var oense om metoderna. Journalisten lär ha frågat om vad man då tänkte sig. Mannen ska ha svarat ”med ökad konkurrens”. Jo, det är ju så hemskt med den statliga konkurrensen på handelns område.

Min undran är ju när man ska koppla ihop Maud Olofsson ivriga bäver-feminism med hennes uttalanden och politik kring arbetsmarknadsfrågor, om avtalsrörelsen i synnerhet. Men vi kan ju skatta oss lyckliga för det stora tolkningsutrymmet i kvällens nyheter. Det är ju bara för parterna att ta henne på orden, var ansvarfulla!

Och låt då kvinnorna i Handels någon jäkla gång få börja knapa in på försprånget. Eller är inte Handelskvinnorna Mauds ivriga bävrar?

Inga kommentarer: