22 februari 2007

Föreningsrätten – för vem?

I morse stod de där igen i vinterkylan, Kommunal Nackas blockadvakter. Somliga bland de borgerliga opinionsbildarna menar att sådan verksamhet är en kränkning av företagarens negativa föreningsrätt. Alltså skulle krav på kollektivavtal innebära att man också kräver att arbetsgivaren går med i en arbetsgivarorganisation.

Om krav på kollektivavtal är en kränkning av den negativa föreningsrätten har Arbetsdomstolen, AD, prövat, i Kellermandomen, AD 17/1998. Det var Industrifacket som 1997 varslade om stridsåtgärder mot textilföretaget Kurt Kellerman i Saltsjöbaden. Företaget menade att bl.a. stridsåtgärderna stred mot den negativa föreningsrätten.

AD slår väldigt enkelt fast:

”Förbundet har inte krävt att bolaget skall gå in som medlem i någon arbetsgivarorganisation.”


Så, nu är den myten avlivad, kan vi prata om de kränkningar som nu i verkligheten pågår?

För vad det är väldigt tyst om är den ”positiva föreningsrätten”, rätten att få vara med i en partsorganisation och även rätten att nyttja det medlemskapet.

Föreningsrätten köpte facket dyrt i decemberkompromissen 1906, efter den lockout som SAF genomförde 1905 i syfte att pressa facket. Då bytte man rätten att organisera sig fackligt mot arbetsgivarens fria arbetsledningsrätt, populärt kallat §32, den innebar att arbetsgivaren fick fri rätt att leda och fördela arbetet, samt fritt antaga och avskeda arbetare. Det senare, rätten att fritt avskeda, försvann i avtal under åren, för att lagfästas 1974.

Läser man Nacka Värmdö Posten, NVP, så uttalar sig några anställda att de inte törs vara kritiska och berättar om vad arbetsgivaren på Curanda ska ha sagt;

"– Hon har sagt att hon helst inte anställer folk som är med i facket och att om det blir en blockad så är det bra om så många som möjligt inte är medlemmar."


En fd anställd vågar gå ut med sitt namn i Kommunalarbetaren, eftersom han inte längre är anställd på företaget. Omid berättar att arbetsgivaren hotat med att sänka lönerna om hon tvingas skriva på kollektivavtal.

I MBL 8§, där föreningsrätten är reglerad, står bl.a;
”Kränkning av föreningsrätten föreligger, om någon på arbetsgivar- eller arbetstagarsidan vidtager åtgärd till skada för någon på andra sidan för att denne har utnyttjat sin föreningsrätt eller om någon på ena sidan vidtager åtgärd mot någon på andra sidan i syfte att förmå denne att icke utnyttja sin föreningsrätt.

Men hallå, var är Federley och kompisarna höger, försvararna av föreningsfriheten? Två grova föreningsrättskränkningar, serverade på fat i pressen.

Nej, nu är det på tiden att vi pratar om de verkliga problemen. Att vi har människor som är anställda i offentligt finansierad verksamhet som upplever sig så hotade av sin arbetsgivare att de endast uttalar sig anonymt till pressen. Eller väntar till dess att de har anställning i en annan bransch. Att vi får allt större andel människor som inte har ett fast jobb och därmed ägnar sin arbetstid åt att knyta näven i fickan och upplever förnedringen i att skrapa med foten inför arbetsgivaren.

De här människorna finns, men inte i de fina salongerna. I Nacka träffar vi några av dem ute i kylan varje morgon utanför Abborrvägen 1. Ändå är de fler än de som finns där. Ändå måste de stå ut med att MUF tänkte skicka ett hästhuvud till den organisation de bildat för att arbetsgivaren ska skriva på ett hållbart papper på vilka villkor som ska gälla. Det som för dem är allvaret i vardagen leker MUF med, med sina barnsliga associationer till Gudfadern-filmerna.

Tydligt är att det inte alls är föreningsfrihet i allmänhet som man värnar om. Med det klassförakt som associationslekarna vittnar om blir det uppenbart – intresset ljuger inte. Det är skillnad på vem som ska ha frihet.

21 kommentarer:

Oskar Lindvall sa...

Ni har stöd från hela Sverige, glöm inte bort det i vinterkylan. Keep fighting!

Mr. JB sa...

Det går ju att vinkla E-konventionen hur man vill när man heter facket. Respekt för lag finns inte. Sakfrågan om varför en enskild, icke fackmedlem, skall omfattas av kollektivavtal har aldrig prövats vad jag vet. Troligtvis för enskilda inte vågar eller har pengar att driva en sådan process hela den långa vägen mot ett maktfullkomligt fack. Det är en självklarhet att facket endast kan driva sakfrågor på sina medlemmars uppmaning. Allt annat är ett rättsövergrepp.

Byggnads darrar nu på manschetten o struntar uppenbart i E-domstolens beslut och jag kan förstå varför. Icke fackanslutna har ju rätt till 1,5% till i lön. Det riskerar att starta en massflykt från Byggnads. Och i sanningens namn behövs inte annat än a-kassa. Det mesta är ändå reglerat i lag.

redundans sa...

Snyggt formulerat. Tack för att ni finns!

Anonym sa...

viva el sindicato!

Lisa Rasmussen sa...

mr jb, det är inte upprörande att en person som fixar tre kralliga män med schäfer säger att folk som är med i facket får sparken? att folk är så skraja att berätta om det så de uttalar sig anonymt?

Anonym sa...

Talet om den negativa föreningsfriheten handlar inte främst om företagares rätt att slippa avtal förhandlade av arbetsgivarorganisation, utan om arbetstagares, som inte är eller vill vara organiserade i ett fack, rätt att slippa att facket kräver att de ska ha kollektivavtal även om de inte vill det. Jag är själv timanställd, icke-organiserad, utan något av det som ni kräver (inte ens sjukpenning eller el.dyl.) och utan en kollektivavtalsreglerad lön, men jag skulle inte vilja att ni bråkade med min arbetsgivare om saken eftersom jag är nöjd med det avtal jag har. Det är vad frågan om negativ föreningsfrihet handlar om. Den arbetstagare som inte vill bli företrädd av ett fack bör kunna slippa det. Om ingen arbetstagare på ett företag vill bli representerad av facket så måste de kunna slippa det.

Mr. JB sa...

Lisa, kralliga män kan förekomma men tror det ären myt. 20 kralliga strejvakter har stått utanför Wild´n Fresh för att jaga en stackars 24-årig kvinna med 2 deltidsanställda. Har ni tappat allt förnuft?

Stammar själv från arbetarklass o hade glädjen att via min farfar få mig berättat historien om arbetarrörelsen pionjärer. Han stod på barrikaden 1909 i storstrejken, förblev sosse under hela sitt liv och gjorde frivilligt insatser för det lilla samhället i Viskadalen. Han hatade orättvisa höga skatter (13 %,på den tiden), undrar var den sakfrågan tagit vägen under resans gång med rörelsen. Trasproletärierat var inget värt, alla skulle arbeta efter egen förmåga, även de som inte producerade likvärdigt.

Jag vet att han skulle rest sig på bakbenen om han sett hur vänstern förvaltat det arv som han en gång sådde. En samling myglare som ser det som självklart att leva på andra, alltid någon annan som betalar, de förmenta kapitalisterna som redan flytt landet. Det är dags att vakna ur drömmen, klasskampen är över i det den traditionella arbetaren som begavs sig 1909 i princip redan är utrotad.

Ni lever i det förgånga och tar för givet andra (staten) skall ombesörja o betala för allt. 1400 000 statsänställda med låg eller negativ produktivitet säger väl allt. De som jobbar har bara fått en ny härskarklass som skall försörja de som inget gör.

Lisa Rasmussen sa...

mr jb - menar du att jag ljuger, att jag inte sett de tre kralliga männen med schäfer varje morgon jag hälsat på Kommunal Nackas blockad?

icke organiserad - debatten om den fria föreningsrätten har visst handlt om arbetsgivares rätt att stå utanför en arbetsgivarorganisation, och var själva frågan i Kellermandomen.

tål ni inte andra bilder än den gängse om ett maffia-liknande fack? är den verklighet jag beskriver för obehaglig för er?

Mr. JB sa...

Lisa, du måste missat det mesta av vad jag skrev. Rätten att som icke fackmedlem INTE tvingas på ett kollektivavtal. Skall det vara så förtvivlat svårt att begripa? Du får vara med i facket om du vill, men lämna oss som står utanför ifred.

En fackförening kan PER DEFINITION och E-konventionen inte föra talan annat än för sina medlemmar. Skall det vara så svårt att begripa.

Förstår du vad jag menar??? Om jag nu inte röstat på sossarna i valet med 35% av rösterna, framstår det som självklart att facket som tredje partipolitisk bunden part inte skall kunna tvinga på mig kollektivavtal jag inte vill ha. Är detta en rättighet eller lever vi i gamla DDR?

Det måste du förstå, annars ger jag upp o all vidare diskussion är tämligen meningslös.

Lisa Rasmussen sa...

du får ursäkta, men jag refererar till den diskussion som förs om den negativa föreningsrätten, bl.a. av svenskt näringsliv och borgerliga opinionsbildare...

om du vill skriva om det du tycker är viktigt, varsågod, men jag kan inte undersöka vad varje liberal persons avvikande agenda från huvudfåran när jag ska bemöta den.

Lisa Rasmussen sa...

för övrigt är svensk fackföreningsrörelse per definition partipolitiskt obunden, till skillnad från många andra länder. däremot så väljer LO att ha facklig-politisk samverkan med SAP, för att majoriteten inom LO anser att man får störst politisk nytta av det.

men det kanske en organisation inte ska få, på interndemokratisk grund välja vilka man vill samverka med? kanske staten ska lägga sig i föreningarnas självbestämmande?

Mattias sa...

Go Lisa!

mr.jb
om det är medlemmarnas vilja att alla ska omfattas av kollektivavtal då? av ett skäl som du verkar vara obekant med, nämligen solidaritet.

Mr. JB sa...

Mattias, Lisa; alla är ju inte med i facket, det är ett ostridig sanning.

Varför skall även dessa medborgare som av egen fri vilja, och i sin fulla rätt enligt E-konventionens bestämmelse om föreningsrätt, omfattas av kollektivavtal och fackens regelverk som på tvingas dem från en tredje part, inte del i uppgörelse löntagare 7 arbetsgivare emellan? Det finns odusskitabelt ingen rättslig grund.

Sedan jag som moderat, vill inte betala avgifter till ett av SAP bundet partipolitiskt fack som i varrörelse efter varörelse med min inbetalda pengar i olika former stöder ett parti jag inte röstar på. Det är mygel och korruption av arbetarnas pengar.

SKall det vara så svårt att det finns demokrati o valfrihet. Då skall inte facket som en stat´i staten sätta sig över vår grundlag o E-konventionen. Det är lagvidrigt, men det skiter ni i. Hur kunde Sverige ble ett så sjukt o rättslöst land styrt av korkad fackbossar, oftast med låg utbilnindg. Bommersvik är väl slutstationen och högskolan för facklig hjärntvätt.

Organisera bäst ni vill, ni har laglig rätt. Men låt era avtal endast omfatta medlemmarna och inga andra. Allt annat blir ett rättsövergrep.

Facket bestämmer inte vad jag vill ha i lön, det gör jag som oansluten själv eller?????

Lisa Rasmussen sa...

vännen... vem tvingar dig att gå med i facket?

och... facket företräder inte dig om du inte är med. men ska man klara fackets uppgift som medlemmarna gett dem, så kan man inte tillåta att arbetsgivare bryter mot kollektivavtal.

facket stämmer arbetsgivaren i de lägena för brott mot kollektivavtal, och får skadestånd. du som oorganiserad slipper få något. skönt va?

case cloosed

Mr. JB sa...

Nä, just det och detta är poängen. Varför skall arbetgivaren efter påtryckningar från fack som Wild´n Fresh tvingas teckna kollektivavtal för mig som inte är ansluten, inte bett om det och fram för allt inte vill ha det????

Ni är fullständigt galna! Sedan verkar du totalt missförstått begreppet negativ föreningsrätt. Mellan raderna verkar det som det bara är företagen som har denna rätten, att stå utanför arbetsgivarorganisation.

Samma rättighet ges mig som enskild och ni har ingen laglig rätt att påtvinga min a-givare k-avtal för min räkning eftersom jag inte är fackmedlem. Ni kan och får inte som 3-dje utanför stående part köra över mina rättigheter. Vill jag inte ha kollektivavtal är det min ensak eller???????????

Jonas N sa...

JB

Jag tror sakdisskussionen är hopplös. Man rabblar sina förinspelade fraser om 'interndemokrati', 'politiskt obunden', 'föreningsfrihet', 'medlemmars uppdrag', identifikation med '100 år gamla strider' och givetivs 'solidaritet'.

Faktum att Mattias definition där var bland det mer horribla (alt. aningslösa) jag har sett, och då har man ändå redan sett/läst alldeles för mycket om allt vad 'solidaritet' påstås innebära och medföra.

Sen, Lisa,
Först: bra att du öppet säger att du debatterar mot (det som du uppfattar som) Sv.näringslivs och borgerliga opinionsbildares huvudfåra. Däremot känner jag inte igen det du där angriper. Kan det vara (precis som här) att du argumenterar mot det du vill tillskriva den andra sidan snarare än deras bästa argument?

Vidare, du håller säkert med om att enskildas kroppshydda eller husdjur inte har bäring på sakfrågan. Det finns ingen anledning att misstro att du har sett kralliga män och en schäfer om du intygar det. Däremot noterade jag att du utelämnade dessa "säger att folk som är med i facket får sparken" när du ifrågasattes.

Det kanske var bra så, för att sådana hot vore både otrevliga och sannolikt lagvidriga. Och iaf jag är tveksam till att sådant skulle uttalas.

Att folk vill vara anonyma, eller upplever att ev. fackanslutning inte är uppskattat kan vara helt sant. Sant är också att när sådana känslor vidarebefordras av facket själv (eller en sympatiskt inställd journalist) kommer dessa känslor inte att spelas ned, eller förringas. Snarare tvärtom. Och iaf jag tar den sortens intygelser med en rejäl nypa salt eftersom sådana vinklingar verkar vara standard procedure 1A i sammanhanget och nästan alldrig går att få bekräftade.

Men där finns givetvis också ett riktigt sådant problem, att anställda upplever att facket som organisation inte är välkommet och samröre med dem inte uppskattas. Och anställda kan helt riktigt känna sig trängda av motstridiga önskemål från flera som de känner lojalitet till.

Så måste det vara (tyvärr kanske man kan säga), men om man är 'kompis' med en stor och hotfull organisation som är beredd att ta till långtgående stridsåtgärder för sitt egenintresses skull, är denna 'vänskap' inte alldeles okomplicerad att hantera vare sig för den som har denna som kompis, eller den man arbetar med/för men som är rädd för samma 'kompis'.

För, förstår du, det egår inte att sitta på båda stolarna samtidigt: Fackets stidsmetoder och hot kan inte vara odiskutabelt legitima som ej får ifrågasättas eller diskuteras samtidigt som deras motparts önskan att slippa desamma utmålas som värsta övergreppen.

Det går inte att samtidigt uppröras över att ens metoder benämns som maffiametoder som man beskyller sina mortparter att vara slavdrivare och utsugaer. Det blir bara parodiskt då ...

(JB, jag ser just att jag här försökte göra samma sak som jag avrådde dig ifrån, föra ett nytanserat samtal. Sorry! :-)

Mr. JB sa...

Ja Jonas, det verkar tämligen meningslöst. En sak vet jag dock. Hade min gamle farfar levat och sett hur facken beter sig och skor sig idag, hade han varit den förste att gå ur och bekämpat denna maffia.

Sanningen är att vi fått ett nytt frälse som "vet" allas bästa och lever på andras arbete. Och så är det fråga om makt förstås.

En låginkomsttagare beskattas med totalt 60%. Aldrig hörs ett ynka pip från facken om skattesänkningar vilket skulle ge omedelbart avtryck i plånboken för medlemmarna. Undrar vad det beror på,.....den partipolitiska bindningen?

Emil sa...

Lisa, du sade:
"för övrigt är svensk fackföreningsrörelse per definition partipolitiskt obunden, till skillnad från många andra länder."

Kan du förklara för mig hur det går ihop med din text i din profil på din blogg - "Min politiska bakgrund och uppväxt är i Kommunal Nacka"? Ena sekunden är fackföreningarna inte politiska och nästa sekund är de det...

Vidare sade du:
"och... facket företräder inte dig om du inte är med. men ska man klara fackets uppgift som medlemmarna gett dem, så kan man inte tillåta att arbetsgivare bryter mot kollektivavtal."

Ingen, inte ens ert favorithatobjekt Federley, har hävdat att arbetsgivare skulle få bryta mot ingånga kollektivavtal, däremot har konflikten handlat om vad fackföreningar skall få lov att göra för att påtvinga arbetsgivare kollektivavtal TROTS att de anställda inte vill ha det.

Mr. JB sa...

Emil, det är meningslöst, du får inget svar från en hjärntvättad socialist. Folkviljan, d v s det som menigheten inte begriper och enväldigt uttolkas av politiker och därtill knutna förbund, vet bäst ditt eget väl o ve.

Du skall ha kollektivavtal vare sig du vill eller inte, fattar du inte din idiot.

Emil sa...

Mr, JB,
Du har naturligtvis rätt i att det är meningslöst, men man kan liksom inte låta bli ändå; jag finner en barnslig förtjusning i att finna inkonsekvenser i andras argument.

Anonym sa...

"jag finner en barnslig förtjusning i att finna inkonsekvenser i andras argument."

:)