20 februari 2007

BLOGGADEN-förklaring

Med Bloggaden avser jag att lägga blog-världen i bloggad för att ge röst åt försvararna av den svenska kollektivavtalsmodellen. Det gör jag främst genom att följa den blockad som Kommunal Nacka lagt mot vårdföretaget Curanda Vård Assistans.

Blockaden startade den 25 januari, en kall torsdag morgon. Varje morgon, sju dagar i veckan, mellan sju och halv nio ca står Kommunal Nackas hjältar och bevakar att företaget inte bryter mot den nyanställnings- och övertidsblockad som gäller.

Den debatt som idag förs omkring kollektivavtalsmodellen ser snarare ut som en hård kampanj från högern. Snyfthistorier om en söt tjej som ägare till en salladsbar och utmålande av fackföreningar som maffia som bedriver häxjakter förekommer friskt. Men väldigt lite skrivs om denna arbetsgivare som inte är riktigt den där söta tjejen som ”bara vill vara snäll”.

Bloggaden ska alltså ge en alternativ bild till den gängse borgerliga om vad kollektivavtal egentligen är och hur det är att jobba fackligt i en värld där fyra rätt så harmlösa kommunalare möter tre kralliga män med schäferhund, som om kommunalarna hade för avsikt att storma och ockupera arbetsplatsen.

Här ska jag inte alltid själv skriva, utan jag ska försöka samla sådant som andra skriver om kollektivavtal och konflikträtten. Min förhoppning är att då med gemensamma krafter visa upp hur kloka tänkarna och medlemmarna i fackföreningsrörelsen är då de tar striden för att inte bara ha rätt att ta till stridsåtgärder, utan möjligheten att använda sin grundlagsfästa rätt för att säkerställa att arbetsmarknaden är reglerad.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Nej tack, sån skit behöver ingen kommentar.

Lisa Rasmussen sa...

å ändå kunde du inte låta bli ;-)

jobbigt att osynliggöra om det inte är nån som ser det...

anon sa...

Bloggaden is the shit!

Bra jobbat Lisa!

anon sa...

wow! Bloggaden is the shit!

Bra jobbat Lisa!