14 juni 2007

Per Johannsson granskad och (be)dömd

Det är faktiskt inte riktigt klokt vilka konsekvenser AD-domen mot Per Johansson fått. Reaktioner på bloggar (har läst dem mest i form av kommentarer till bloggar som ogillar AD-domen) är rena lynchmobben efter Per Johansson. Hans person är vansinnigt granskad och (be)dömd.

Men denna fixering vid Per Johansson som en otrevlig f-n är helt i linje med den metod borgerligheten har som Josefin Brink så lysande analyserade i sitt blogginlägg "Järnnäven mot facket":

"Metoden är klassisk: vänd på perspektiven. Utmåla löntagarnas organisationer som överheten och kapitalets företrädare som underdogs."
Någon säger att Per Johanssons beteende är oacceptabelt oavsett om han hade rätt i sak. Var finns "oacceptabelt beteende" som grund för avsked av facklig förtroendeman? En annan menar att ett labilt och hotfullt beteende är grund för avsked för en facklig förtroendeman.

Är det kanske inte en hotfull siutation, att säkerheten är akut livshotande men Connex skiter i att åtgärda det och att folk ska både köra och åka med tunnelbanan?

På partiets hemsida så återlänkades partistyrelsens uttalande i nov 2005 till Josefin Brinks kommentar om domen (sen så bloggar hon klockrent här). Det gav mig en återblick till händelserna då. Särskilt ett citat från Connex VD och partistyrelsens kommentar:

"Connex VD Pelle Svensson angrep klubb 119 i Dagens Eko den 30 september och menade att facket bedrivit 'en kampanj som inte hör hemma i en avreglerad och konkurrensutsatt verksamhet'. Connex slåss alltså för sin rätt att tjäna pengar på en skattefinansierad verksamhet och anser att Per Johansson har hotat den rätten."
Det är hur Per framför sakfrågorna som står i fokus. Men i Connex case mot Per är det bara en del, liksom i AD-domen. Det är faktiskt så att Connex menar att Per inte borde ha fått uttala offentlig kritik alls, även den han ska ha uttalat i ett trevligare tonläge. Det politiska innehållet är också fel menar man.

Vi ska komma ihåg att Connex körde tunnelbanan med SL hade ansvar för räls mm och att man bollade fackklubben mellan Connex och SL, ansvaret för säkerheten var lika hal som en tvål tappad i badkaret. Tacka f-n för att fackklubben försökte fånga den med båda händerna.

Genom att bryta ur Per Johanssons beteende ur denna kontext blir det tydligen helt fritt fram att ha en massa tyckanden om Per Johanssons person och använda de tyckandena som förevändning för att begränsa vad en facklig förtroendeman får säga när han sköter det uppdrag han fått från medlemmarna. Per Johansson i fokus, inte facket.

Ett riktigt lågvattenmärke är den som ansåg att demokratin inom SEKO måste varit satt ur spel när Per Johansson blev vald till ordförande i klubben. Snacka om patroniserande, klubbens medlemmar måste alltså ha hjälp av de arbetsgivarvänliga nyliberalerna för de veta icke sitt eget bästa.

Det påminner mig om patrons uttalande till arbetarna på Mackmyra 1906 som jag tidigare bloggat om:

"Då det är en allmän erfarenhet, att de arbetare, som ställa sig under socialistiskt förmyndarskap, just därigenom råka under förtryck och ett olidligt beroende och att socialisternas diktan och traktan går ut på att stifta split och tvedräkt emellan arbetare och arbetsgivare till bådaderas skada, så har Styrelsen för Mackmyra Sulfitaktiebolag sedan lång tid tillbaka varit fullständigt enig om att icke under några omständigheter använda sig av arbetare som ansluta sig till socialistisk fackorganisation. "
Fräls de arbetande från deras egna val.

Till Per Johansson vill jag bara säga en sak:
Jag hoppas du orkar se denna storm om din person för vad det är, ett ytterligare tillfälle att slå på facket, både dess företrädare och dess medlemmar. De slår på det som är svårast att värja sig mot, dig som person i syfte att skapa splittring. Men se det i det större sammanhanget.


Här är ytterligare några bra bloggar och artiklar som jag tycker är bra läsning om fallet och som inte fick någon naturlig hänvisning ovan:

Den Lila Röda Sidan - socialdemokraten Mikael Åhman kommenterar det juridiska
Esbatis kommentarer - Ali analyserar yttrandefrihetens ställning, dessutom hittar man här många av de arbetsgivarvänliga kommentarerna där
Kurt Junesjös hemisda - Kurts genomgång av de skäl dåvarande Connex angav vid avskedandet, en bra påminnelse om vad läget var då
Jinges Web och Fotoblogg - också här finns en del kommentarer att läsa
Domen - publicerad hos AD
LO-tidningen - första artikeln efter att domen kom, bl a att fallet kanske drivs till Europadomstolen

3 kommentarer:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Har du läst domen? Det har jag, nyttig läsning och beslutet är synnerligen väl motiverat.

Mr. JB

Anonym sa...

Domen är inte alls särskilt väl motiverad. En längre analys hur domen också brister i arbetsrättsligt hänseende kan du hitta på:
http://www.socialisten.se/content/view/274/68/

Domen håller riktigt låg kvalité ur ett strikt rättsligt perpektiv. Och för alla fackligt aktiva är det en katastrof.