5 juni 2007

Nya avslöjanden om Curanda

Nu avslöjas också att Curanda fuskat med den tid som deras kunder ska få enligt biståndsbedömning. Om de också tagit betalt eller inte från kommunen återstår att se, Kommunalarbetaren har lämnat över sina uppgifter till kommunens revisorer.

Men länge har vi i opositionen i Nacka, liksom facken, befarat att detta är möjligt och troligt. Bedriver man företag vill man ju ha pengar över efter att ha gjort rätt för sig. Är det väldigt små marginaler är det ju lätt hänt att inte alltid göra rätt för sig. Konstigare än så är det inte. Men därför väldigt farligt att överlåta kommunal verksamhet till det privata vinstintresset.

Laina Rosberg på Kommunalarbetaren borde få pris. Det arbete hon gör med att granska privata arbetsgivare som tagit över kommunal verksamhet är så så bra!

2 kommentarer:

Emil sa...

Ok, så för att en privat aktör inte sköter sitt jobb skall all sjukvård drivas i offentlig regi, det är ungefärlig lika logiskt som att säga att för att en offentlig aktör inte sköter sitt jobb (på exempelvis det sätt du själv berättade om i ett tidigare inlägg) så skall all vård skötas i privat regi.

Sanningen är väl den att det är lättare att granska en privat vårdgivare än en offentlig, den private har ju ett kontrakt med sin uppdragsgivare. Vid kontraktsbrott kan alltså uppdragsgivaren vidta åtgärder som att bryta kontraktet, kräva återbetalning, etc. Att utkräva ansvar i offentlig regi är ju oerhört mycket svårare (se bara Lars Danielsson som får 65.000/månad i lön trots att han har ljugit för svenska folket, riksdagen och KU i 2 år).

Det enda positiva och logiska i inlägget är väl att någon på vänster sida verkar ha insett att det är den verksamhet som är nödvändig men ingen vill betala direkt för som skall drivas i offentlig regi. Det hade dock varit ännu positivare om man dessutom hade insett att övrig verksamhet drivs bättre i privat regi...

Anonym sa...

Inte sköter sitt jobb? Om du ska bygga en pyramid och köper slavar för att bygga den och sätter dem i arbete så bygger du väl fortfarande en pyramid? Antagligen så byggs den fortare om du har slavar än om du anställer till rimlig lön med förmåner. Men jobbet "sköts" ändå.

Konflikten mellan de anställda på Curanda och ägaren handlar inte om att privata aktörer sköter sitt jobb (dvs de anställda sköter jobbet bra) utan att de är anställda till sämpiga villkor pga att Curanda vägrar skriva på kollektivavtal.

Så enkelt är det. För egen del så spelar det ingen roll om min arbetsgivare är privat eller kommunal. Jag vill bestämma själv tilsammans med mina kollegor. Det kommer såna som du aldrig förstå.