20 september 2007

Nagelbitare i rugby-vm

Att mitt hjärta slår lite extra för Irland i rugby-VM kanske någon har noterat. Imorgon möts Irland och värdlandet Frankrike i gruppspelet och matchen är lite ”vinna eller försvinna”.

När jag var nere i Paris med brorsonen så var det när VM började. Vi såg premiärmatchen Frankrike-Argentina på en pub Oscar råkade få ögonen på, och det visade sig vara en av rugbypubarna i Paris. Hel otroligt att en fredag kväll på en krog med fulla franska rugbyentusiaster kunna vara på en krog med en 13-åring och inte känna minsta orolig för tråkigheter.

Ännu mer intressant är att när vi såg Sydafrika-Samoa på arenan Parc du Princes med 45000 personer på läktaren, kunde man servera starköl på läktaren utan några problem. Rugbyn bevisar sig om igen att vara ”a hooligan's game played by gentlemen”. För övrigt tror jag Oscars öron fortfarande bedövade efter fasterns vrålande "upp i linje - räkna spelare", alltså lektion 1 i försvarsspel. Har svårt att tänka mig att Samoas coach sagt mycket annat sen den matchen.

På puben två dagar tidigare var det en hög stämning, men den la sig lite när det visade sig att favorittippade ”Les Blues” inte tog kommandot som man räknat med. Det räckte inte ens med att den grymme klungspelaren Chabal (här till höger) kom in i andra halvlek. Det blev lite liv i pubbesökarna igen ett tag, men Argentina hade fått den chans de inte skulle ha och som de förvaltade väl. Helt otroligt vann Argentina med 17-12. Även om det var som i den roliga Toyota-reklamen, ”Tous derriere Les Bleus”, så räckte det inte.

För er som inte riktigt vet, så kan man kanske jämföra det med att Grekland skulle vinna mot England i en öppningsmatch i fotbolls-VM i London. Klart möjligt men högst otroligt. Fast Grekland vann ju EM -04.

Grejen är den att Pool D nu är rätt så svår att tippa. Jag trodde att det var självklart att Frankrike och Irland skulle toppa den. Jag trodde dessutom att de båda lagen hade varit med i toppen om de hade hamnat i vilken som helst av de andra tre poolerna och att de båda lagen skulle kunnat vara med i semifinalspel om det inte nu var tekniskt omöjligt eftersom de spelar i samma pool nu. Och nu är Argentina på väg att göra sitt bästa VM nånsin, om de inte redan uppnått det. Vad visste jag – uppenbarligen ingenting.

Men lika förvånande som Frankrike förlorar mot Argentina är att Irland inte vinner med nära tresiffrigt mot både Namibia och Georgien. Irland övertygar föga i sin första match, den mot Namibia. ok, de vann med 37-17, men Frankrike vann med 87-10 mot samma lag. Mot Georgien är vinsten så liten som med 14-10. Det är två försök var (ger 5 p st) och skillnaden görs genom att Irland sätter sina målsparkar efter försöken, 2p st.

Tja, så här håller man på när man är lite orolig och nervös inför en match. Statistik och analys… allt för att hitta bevisen för att laget minsann måste vinna imorgon. Tyvärr hittar jag inte de bevisen heller i tidigare möten dem emellan:

11/02/2007 Ireland 17 - 20 France Croke Park, Dublin
11/02/2006 France 43 - 31 Ireland Stade de France, St Denis
12/03/2005 Ireland 19 - 26 France Lansdowne Road, Dublin
14/02/2004 France 35 - 17 Ireland Stade de France, St Denis
09/11/2003 France 43 - 21 Ireland Telstra Dome, Melbourne

Imorgon går mp3-spelaren varm med ”Ireland’s Call”, sången som ersätter nationalsången eftersom Irland ställer upp med spelare från hela Irland, i rugbysammanhang existerar nämligen inte Nordirland.

Inga kommentarer: