Först när jag kom till jobbet berättar Vänsterpress redaktör för mig om en tokig moderat Malmö-politiker han hörde på radio. Han ville… håll i er nu:
Förbjuda tiggeri!
I intervjun säger han att tiggeri är ”något som vi inte behöver se”. Han säger också att det är ”totalt osvenskt” därför ”att någon behöver tigga har vi kommit bort från för 50 år sedan i Sverige”.
Läs också ledaren på nystartade webtidningen Efter Arbetet.
På regeringens hemsida hittar man information om förslag till särskilda regler för ungdomar som är arbetslösa. Det handlar om tvångsarbete, och att om man inte kvalificerat sig för a-kassa så får man bara motsvarande bidragsdelen för studerande. Det är 1 050 kr/mån upp till 20 år, och 2 528 kr/mån sen.
Mina associationer går omedelbart och osökt till lösdriverilagarna och AK-jobben. Efter lite googling så hittar jag information om dessa urtida fenomen.
Lösdrivare var enligt 1885 års Lösdriverilag den "som stryker omkring utan att söka att ärligen försörja sig och tillika förer ett sådant levnadssätt att våda därav uppstår för allmän säkerhet, ordning och sedlighet".
Tvångsarbete förekom för den som inte skärpte sig efter tillsägning. Syftet med tvångsarbetet var att vänja de dömda till "ett arbetsamt och ordentligt liv, så att de efter utskrivningen ha möjlighet att ärligen försörja sig".
Dock var man lite snällare mot ungdomarna än Alliansregeringen: personer under 18 år, icke arbetsföra, åldringar, kropps- eller sinnessjuka överlämnades inte till tvångsarbete utan överlämnades till länsstyrelsen för omhändertagande och vård.
Tvångsarbetsanstalterna överfördes 1920 från fångvården till Socialdepartementet, men lagen levde kvar ända till året då jag föddes, 1965. Mot slutet användes den dock ”bara” mot prostituerade kvinnor.
AK-arbetena var en föregångare till beredskapsarbetena och de infördes på 1920-talet. Den största skillnaden var nog ersättningarna och AK-jobben var hårt kritiserade under 20- och 30-talen för sin förnedrande utformning och ersättning. Ur det kom den del av begreppet arbetslinjen som moderaterna förskingrar; att man skulle ha en ersättningsnivå strax under reguljära löner för att motverka lönedumpning och upprätthålla efterfrågan i ekonomin.
Följande två meningar återfinnes på en minnestavla på Skogskyrkogården i Stockholm:
"Muren som omger Skogskyrkogården är till större delen uppförd som nödhjälpsarbete under den svåra arbetslösheten i början av 1930-talet. Materialet är i huvudsak hämtat från bergspartier inom begravningsplatsen."
”Arbetarpartiet” Moderaternas politik känns väldigt ålderdomlig. Inspirationen tycks härröra från tiden kring förra sekelskiftet, plus och minus 20 år. Och den gillades inte av arbetarna.
2 kommentarer:
Man blir lite chockad när man läser det dom kommer på bland borgare..Fan alltså snart gör väl ungdomarna revoliton mot allt trams mot dom..
Precis! Ungdomnar-kräv er rätt och protestera mot förnedringspolitiken! Vi är många vuxna som står bakom er.
Skicka en kommentar