2 oktober 2007

Totto backar om obligatorium?

Läser på Kommunalarbetarens web att arbetsmarknadsministern plötsligt vacklar om att göra a-kassan obligatorisk.

WOW!

Det är första gången som jag sett någon från den nya regeringen faktiskt svara på frågor som ställs, istället för att upprepa sina väl inrepeterade fraser som inte svarar på frågor.

(Foto: Pawel Flato)

Men det finns en massa motsägelser i de tidigare beskeden. Till exempel omsorgen om att så många hamnar utanför, men att inte ta ansvar för att folk gick ur som en direkt effekt av att regeringen beslutade att höja avgiften OCH försämra villkoren så att många inte har glädje av den.

Eller den motsägelsen i att staten ska tvinga folk att vara med i en ideell organisation, och att en ideell organisation ska tvingas av staten att ta emot medlemmar.

Om detta resonerar faktist Littorin om i artikeln. Äntligen!

Under tiden händer saker i a-kassorna fortsatt. LO utreder en stor gemensam a-kassa för sina förbund, det ville representantskapet. SACs a-kassa har problem, de måste nu börja prata om något som aldrig hänt förr - att lägga ner. Inte för att de är där, men för att de kan hamna där.

Men det stora allvaret är ju ändå att a-kassans funktion att motverka lönedumpning är hårt ansatt av lägre nivåer och nedtrappning. Och än har inte Tottos tvivel renderat i någon beslutad kursändring hos regeringen. DET tror jag först när jag ser det.

Så det är bara att kämpa på. Ny politik kan garanteras 2010 om vi bara får med folk på det. Upp till kamp!

Inga kommentarer: